&Follow SJoin OnSugar

November 27, 2010
Email |
|


Childeric - favorit i repris

Ni som följt bloggen ett tag vet vid det här laget att ju blev lite smått förälskad i Childeric-sadeln som jag testade för ett tag sedan. Men efter ganska mycket negativ kritik, angående Childeric, valde jag att stå kvar vid min Amerigo ett tag till.

Nu måste jag ta upp frågan igen då jag är väldigt kluven. Både här på bloggen och "hemma" i stallet har jag varnats för Childeric-sadlarna. Allt ifrån att de förstör hästens rygg till att de inte är omstoppningsbara. Givetvis är jag ju ytterst tacksam för detta, då jag ju inte vill gå och köpa en sadel som kommer att fördärva hästen.

Men nu när jag tittar på Stockholm International Horse Show i Globen, ser jag att det är en hel del av vår svenska elitstyrka som använder sig av just Childeric-sadlarna. Dessa ekipage tävlar ju som sagt på elitnivå, och jag har ju väldigt svårt för att tänka mig att dessa hästar skulle komma så långt i klasserna om sadeln var direkt skadlig för dem. Eller är jag så himla snett på det?

Jag har den senaste tiden noterat att jag har en hel del nya läsare och chansar på att få igång ytterigare en diskussion angående Childeric. Kan inte hjälpa det men jag är fortfarande väldigt sugen på denna sadel, men vill ju givetvis inte ha någon om det nu är så att den verkligen ÄR skadlig för hästen.

Någon som känner sig manad att agera bollplank? :)


bild: Sadelmagasinet


bild: Sadelmagasinet

Klicka på länkarna under bilderna för att komma till respektive sadels annons.

posted by Daggedagge
11/27/10

*räcker upp handen* :-D. Jag har haft ...låt mig se ... fyra Amerigo dressyrsadlar och två Amerigo hopp så jag kan massor om dem :). Min tränare har just lämnat iväg sin Childeric till försäljning. Hon har haft den i ett år nu och den är superskön att rida i MEN hästen (som går GP) har fått ont i ryggen och även tappat muskler i ryggen!!!

Själv har jag nu bytt från Amerigo till en SPIRIG-sadel :-D. En jäkligt ovanlig sadel som är handtillverkad nere i Schweiz. Sadelmakaren gör alla sadlar till Spanska Hovridskolan. Jag har precis fått hem den och här kan du läsa om min första testrunda: http://z14.invisionfree.com/Mulen/index.php?showtopic=32675

posted by
11/27/10

NEEEEEJJ, jag som ville höra något positivt nu...haha ;) Nä förlåt, alla kommentarer är ju givetvis välkomna och du räckte ju faktiskt upp handen ;) Vad trist att ännu en har dålig erfarenhet av Childeric. Undrar just vad det är som gör att hästarna får ryggproblem?? :-/ Tyckte den var så himla skön att sitta i och blev helt förälskad.

Men den där Spirig ska jag kolla upp. Låter intressant. Nu ska jag läsa om din testrunda :)

Ta, ta... :)

posted by
11/27/10

Nu har jag läst om din testrunda och det låter ju alldeles underbart! :) Får man fråga vad en sådan sadel ligger på i pris? Och sen undrar jag även om det finns någon återförsäljare här i Sverige eller om man själv måste beställa från Schweiz?

posted by Daggedagge
11/27/10

En förklaring jag hört är att tydligen sviktar inte bommen på en Childeric lika mycket som på en normal sadel. Så den rör sig inte MED hästens rygg. Jag vet inte om det kan ha att göra med att de är permanentstoppade. Fast det är bara någon diskussion som jag snappade upp.

posted by
11/27/10

Ahaaa....ja, så kan det ju vara. Är det inte lite knäppt att göra en så pass dyr och "fin" sadel med så mycket begränsningar?? Den borde ju verkligen ha all möjligheter med tanke på hur dyr den faktiskt är. Det tycker jag är knas :-/

posted by Daggedagge
11/27/10

38 000 pix *kräksmiley*

Sadelmakaren kommer till Danmark två gånger om året. Jag hade ju pållen i Danmark nästan ett helt år så jag beställde den därifrån. Mitt problem är att mina ben aldrig har fått plats i en sadel eftersom jag är 185 cm lång med extremlånga ben. Dessutom är hästen jag har nu ganska speciell i exteriören. Så i juni måttade jag den här sadeln till mig och till just den här hästen. Jag fick börja med att sitta upp på honom och så provade vi först ut exakt hur långt stigläder jag behöver för att min vad skall vara på rätt ställe på Dagges mage :). Längden på stiglädret beror ju på hur djupa de är i bålen. Därefter ritade han av var mitt knä hamnade. Så nu har jag en sadel där jag äntligen får plats med mina ben.

Han måttade även hästen på en massa olika sätt och konstaterade på sin tysk/engelska - "I can zee zatt you have problemz zitting on ziz horze" :-D. Å det är ju precis vad jag har. Han har ett extremt kort mått från bogbladet till djupaste punkten vilket betyder att det blir lite katapult effekt i hans rörelser. Dessutom så är det mycket större mellanrum mellan hans ryggrad och revben än vad det normalt är på en häst. Det innebär att han måste ha en BRED kanal.

Han höll på i två timmar och måttade oss på alla möjliga sätt. Himla intressant var det. Nu hoppas jag bara att sadeln verkligen är så bra som det känns. För jag kommer aldrig att få igen pengarna om jag behöver sälja den!!

posted by Daggedagge
11/27/10

Eller snarare - 3000 Euro och sen läggs momsen på med 25% när den skickas till Sverige. Hade man hämtat den i Schweiz så hade man kommit undan med 7,5% moms.

posted by
11/27/10

Jävlar!! 38 000 pix skämtar man inte bort. Det är ju inga direkta summor jag är beredd på att lägga ut, särskilt när det inte ens är min häst ;)

Men den VERKAR ju i alla fall vara helt underbar!! Och vilken lyx att få måttat på alla håll och kanter av ett riktigt proffs. Jag blir så ledsen på många sadelprovare som försöker spela duktiga och det så tydligt lyser igenom att det bara är försäljarsnack. Någon som gått en kurs i hur just den sadeln ska ligga och så kan de allt. Men det där med att mäta dina ben och tänka på båldjupet och måtten mellan bogbladet och djupaste punkten etc är det nog inte så många "hemma-sadel-provare" som nämner.

Klart att man måste mäta sånt. Men nej då, här slängs det bara på en sadel och; "jo, men den här ser ut att passa fint. Den ligger ju klockrent." Suck, jag blir så trött på allt vad sadlar heter.

Hoppas verkligen att du nu hittat "the one"!! Hade ju varit fantastiskt :)

Och jag diggar förresten hans tysk-engelska :D

11/28/10

Hej hopp!

Varför ska du byta sadel? Vad upplever du "fel" med Amerigon (alltså inte fel på sadeln i sig utan "fel" när det gäller tillpassningen av sadel och häst? Är det du själv som ska köpa dig en Childeric (för att hästen inte går med en passande sadel)? Förlåt om jag är oartig; men borde inte hästens ägare köpa hästen en sadel om den nuvarande inte passar? Jag tycker INTE att du ska köpa dig en Childericsadel! För det första har jag hört väldigt mycket negativt om dessa sadlar och för det andra; Amerigosadlarna är super (vilket argument, va - ha ha). Och kanske är det så med Childericsadlarna att de - för att få ut max av dem och inte "sabba" hästens rygg - kräver att hästen går i hög samling. Ja vad vet jag - jag bara spekulerar. Men konstigt är det att man hört väldigt mycket negativt om dessa sadlar. Det är ju så att vissa av Amerigosadlarna kräver att hästen kan bära sig korrekt annars finns (kanske) risken att sadeln "sabbar" mer än den faktiskt gör nytta.

Jag spekulerar fritt :o)

Kramkram

posted by
11/28/10

Haha....du får gärna spekulera här Liv! Det är det jag också gör. Jag måste inte prompt byta sadel men blev så himla konfunderad när jag kollade sändningarna från globen, där jag såg Childeric flera gånger. Då undrar man ju liksom.

Och nej, jag tycker inte du är oartig. Det är så här att lilla M har ändrat sig en hel del och hans egen sadel passar inte honom alls längre. Hans ägare är i sadelköpartagen och ska investera i en ny sadel. Än så länge har det bara provats en Bates-sadel och det kommer troligtvis bli fler. I och med att han ska få en ny sadel så är det roligt att ventilera sadelfrågor här på bloggen, och i och med att jag tidigare tagit upp Childericen så var jag ju bara tvungen att ta upp den ännu en gång ;) För att försöka förstå varför en så skön sadel, som så många på hög nivå använder, verkar vara direkt skadlig för hästen. Det är för mig jättesvårt att ta in :o

I övrigt så upplever jag inga direkta fel på min Amerigo. Den är superskön och fram tills ägaren hittar rätt sadel så används denna till M. M går typ 100 gånger bättre i den än hans gamla då Amerigon bland annat ger mycket bättre bogfrihet. Men det är tyvärr väldigt svårt att hitta ett bra läge med den. Att få den att lägga sig där den ska. Och så kanar den fram hela tiden (vilket i och för sig ALLA sadlar verkar göra för tillfället eftersom han antagit en päronform i kroppen...haha).Så den är liksom inte tillräckligt ultimat för att han ska ha den för evigt.

Spekulera gärna vidare med mig! Jag är öppen för alla förslag när det gäller sadlar :) Så kanske jag har något bra att komma med till ägaren sen :)

Kramkram

posted by Daggedage
11/29/10

Vad har pållehästen för ryggsiluett? Vilken Amerigomodell har du?

Tips :-) : Den här sadeln skulle jag kolla in om jag var i dina kläder http://www.hastkuren.se/webshop?page=shop.product_details&flypage=flypag... . Jag kom i kontakt med Arabian/Lovett & Ricket-sadlar när jag var i Danmark. Det är gedigna engelsktillverkade sadlar med sviktande träbom. Det är många arab/lusitanos etc som använder deras modeller. Det jag gillar med dem är att kanalen är bred och bossorna har större anläggningsyta än t.ex Amerigo där de är mer "korvliknande" :-D.

Just det här exemplaret har använts till ett fyraårigt halvblod + 170. Ägaren säljer för att kåporna är för långa för henne (hon är extremkort),

Sadeln finns i Veberöd hos Monica på hästkuren - en superbra sadeltjej som kan mycket om sadlar och tillpassning av dem. Så det är ju ganska nära att bara åka och plocka sadeln på öppet köp.

Min häst nr 2 har tyvärr för hög manke för den här modellen + att jag måste ha måttbeställda kåpor.

posted by
11/29/10

Tack så jättemycket för tipset DaggeDagge!! :D Jag ska förmedla detta vidare till ägaren. Det var ju ett helt okej pris på den där. Vet du om den är ändringsbar i bommen?

Här är en bild på M i profil: http://fideliochenhorningen.onsugar.com/Jag-r-s-bst-i-dag-12253457
Dock är han inte riktigt lika musklad nu men heller inte klen. Dock har han en liten päronformad mage i nuläge som givetvis puttar fram de flesta sadlar.

Jag har förresten en Amerigo Classic, en 17" med normal bom. Dock är den något för bred till honom.

posted by Daggedage
11/29/10

Haha jag heter Daggedagge för att det redan var nån som heter Dagge :-D.

Ja jag tror att man kan ändra bomvidden på den sadeln!!!

Monica kan man ta ut och mäta ryggsiluetten och hon ger då rekommendationer om vilka sadelmodeller som borde passa. Jag hade en kompis som tog ut henne och efter hennes rekommendationer så visste hon direkt vad hon var ute efter på begagnatmarknaden och slapp prova 1000 olika modeller. Hon hittade en begagnad sadel efter bara några dagar som låg finfint!!!

Vad menar du med normal bomstorlek? Är det en +1 du har??? Själv har jag +1,5 på min MEN Tim (sadelmakaren) har faktiskt breddat bossorna till mig så att kanalen är 2 cm bredare än normalt. Jag har en Vega just nu.

Sadeldjungeln är HEMSK att vara i ... jag avundas er inte.

posted by
11/29/10

Haha....ja, jag visste ju inte riktigt vad jag skulle skriva så det fick bli DaggeDagge. Så att du förstod att det var till dig :)

Nu har jag mailat informationen till ägaren. Tack så hemskt mycket för all information du kommer med! Hade ju varit kanon om man hade hittat en sadel fort. Men jag vet hur det är. Hade ett helsike att hitta till min egen häst när jag hade den.

Ja du, kan det finnas en bom som heter 0. Har för mig att det är en 0:a. Den hänger just nu i stallet men ska kolla nästa gång jag är där.

Hur är Vegan? Är du nöjd? Om inte; vad är du missnöjd med? Jag har bara testat Classicen.

posted by daggedage
11/29/10

Strl 0 brukar passa typ ett tunnt fullblod så jag tror inte du har en nolla. Jag tror man brukar säga att +1 är normalt för en ridhäst.

Nja ... sådär nöjd med Vegan. Den ligger inge bra på den hästen den är utprovad till (Dagge) - den slår honom i ryggen i varje steg i traven. Så jag har fått haft en ganska tjock specialpad (http://www.hastshopen.se/product.html/acavallo-gel-pad-bak?category_id=1...) under och då har den funkat ok på honom (dvs han har musklat sig och inte fått ont i ryggen).

MEN det är ändå milsvid skillnad att rida i den nya Spirigen som är måttad efter honom. Vegan är ju oxo måttad efter honom men Amerigo individmåttar ju inte utan har ett antal moduler i olika storlekar som de plockar ihop. Dvs mer customized än tailormade. Det som är mest irriterande är kåpsizen ... mina ben passar inte alls i sadeln (trots att den är beställd av/till mig) .. knäna sticker ut ett antal centimeter utanför benstödet. Det gör att jag inte alls hamnar rätt i sadeln. Dessutom är det syntetbom i Vegan vilket jag inte gillar. Så egentligen är allt fel :-D. Men den är helt ok ändå! Den ligger bra på häst nr 2 ... men eftersom den ej passar mig så funderar jag på att köpa en arabian istället med måttbeställda kåpor!

Jag hade en Amerigo Cortina tidigare och den var mycket skönare att sitta i än Vegan. Den passade dock inte Dagge - djupaste punkten i sadeln var 2 cm bakom Dagges djupaste punkt ... så det blev inte bra. Har även haft en CC - dvs flatback samt en classic.

posted by Daggedage
11/29/10

Förresten när jag ändå länkade till Acavallo så kanske en annan variant av pad kan vara något för dig:
http://www.hastshopen.se/product.html/acavallo-gelpad-med-antislipeffekt... .... "håller sadeln på plats". Jag använder en sådan till häst nr 2.

posted by
11/29/10

Oj, du har ju stor erfarenhet av Amerigo om inte annat :)

Jag är nästan säker på att min är en 0:a, men jag ska inte sitta här och vara duktig innan jag kollat ;) Den är ju som sagt för vid till M och han är inte särskilt tunn. Inte nu längre i alla fall. Men jag ska kolla upp det för att vara säker på vad jag snackar om :)

Men den där Spirigen låter ju som en ren dröm :D Går hästen fortfarande lika bra i den?

posted by
11/29/10

Tack för tipset....ännu en gång :) Han har en sådan redan men har fått rådet (av sadelprovare) att inte använda den då den inte skulle vara bra.

Om jag ska vara ärlig så tyckte jag tyvärr inte att den gjorde någon skillnad. Mer än att han faktiskt gick lite bättre utan den....om jag nu ska vara ärlig. Var precis som att han tyckte att den gnagde på honom....eller nåt ;)

Äh, jag vet inte.....man blir ju så trött på det här med sadlar och varje gång jag rider försöker jag komma på ett sätt som är liiiite bättre. Men jag tar till mig av alla dina tips och ska faktiskt testa den en gång till, nästa gång jag rider. Bara för att se liksom.

posted by Daggedagge
11/29/10

:-D ja det här med sadlar är som med foder .... beroende på vilken man talar med så får man olika svar :-). Man får testa själv helt enkelt.

Intressant med padden ... kommer du ihåg vad som var dåligt med den??? *nyfiken* Själv så fick jag höra att just en sån här gelpad med hål i är det man skall använda (om man använder gel alltså) ... den fördelar trycket på ett bra sätt. Att använda en sån där hel gelpad (utan avlastningshål) är dock hål i huvudet enligt den jag talade med :-D. Nåväl --- man får testa ...

Vad gäller strl 0 .... någonstans i bakhuvudet har jag hört att det är +1 som anses som normal MEN jag kan minnas HELT fel : -).

Något annat som vissa tycker håller sadeln på plats är Tixerant-gjorden (den Aramis skrev om).

Nu sängen! Go'natt

posted by
11/30/10

Du, jag kommer faktiskt inte ihåg vad det var som inte var bra med padden :o Men precis som du säger så får man testa sig fram. Det som funkar för den ena funkar inte för den andra osv...tyvärr.

När det gäller storleken på min sadel så har jag absolut ingen aning om vad som är normal eller inte, så du har säkert rätt. Du har ju trots allt mer erfarenhet av Amerigo än jag. Om det nu är en 0:a så kanske den är smal då?? Öööhhh, hur smal är M då, med tanke på att den är för vid till honom?? :o haha....fan, jag måste verkligen kolla upp det där. Annars får jag ingen sinnesro ;)

Ska kolla den där gjorden. Kanske kan va nåt :)

Sov så gott!

posted by Sofia N
12/02/10

Ridit i flera childeric sadlar, bland annat på ridskolehästar, och jag har inte upplevt den negativt faktiskt. Men om sadeln är väl anpassad för hästen och om man åker till en Seriös sadelutprovare så skulle jag definitivt våga prova en childeric! Är ju trots allt skönaste sadlarna jag NÅGONSIN suttit i (speciellt om den är gjord efter ens egna mått så sitter du klistrad i sadeln)! Och då är jag hoppryttare som helst väljer en hoppsadel att rida dressyr i för jag tycker de är skönast att sitta i ;)

posted by
12/02/10

Jag red mycket hopphästar förr i tiden (låter som att jag är född på stenåldern...haha) och då red jag också alltid dressyr i hoppsadlarna. Idag kan jag knappt sitta i en hoppsadel över huvud taget. Skuttar nästan av...hihi.

Håller med om att Childeric är de skönaste sadlarna någonsin. Eller åtminstone den jag testade ;) Men jag vågar dock inte köpa en sådan efter allt jag läst. Jag har inte råd att köpa en måttanpassad utan hade mer tänkt mig en begagnad men då vet man ju aldrig hur det blir ifall det nu kan bli så fel. Sen känns det ju både vanskligt och onödigt att köpa en sadel som man inte är säker på. Det är ju trots allt inte något särskilt fel på min Amerigo. Den är bara inte helt klockren på hästen. Men den funkar i alla fall tills vidare.

Childeric får nog fortsätta att vara ett "mysterium" för mig...hihi :)

posted by Sofia N
12/08/10

Jo jag skulle inte heller köpa en childeric efter jag läst alla kommentarer på inlägget ;) Och en av sadlarna jag satt i var måttanpassad efter Minna Telde. De hade köpt den begagnad av henne då hon av någon anledning skulle färga om den, och det blev väll någon liten ojämn fläck (går inte att se what so ever haha) = sadeln oanvändbar. Så jag skulle gissa på att min rumpa och mina ben är i samma storlek som Minna Teldes ;) Men håller med om att det skulle vara väldigt dumt att köpa nått man inte är säker på, och trots allt så går ju hästens välbefinnande över ens egen rumpas, hur skön sadeln än är .. haha :)

posted by
12/08/10

Hmmm....tänk om det inte var för fläckens skull hon sålde - tänk om det var för att den egentligen SKADADE hästen ;) Nä, jag bara skämtade...hihi.

Ja, i och med att det inte är min häst så kommer jag inte att köpa någon. Kan ju inte gå runt och skada andras hästar bara så där ;) Nä, men jag hade ju givetvis inte köpt någon till min egen häst heller efter alla dessa kommentarer. Jag vågar helt enkelt inte. Ingen rök utan eld liksom. Sen finns det ju säkert hästar som håller jättebra, fastän de har en Childeric. Alla är ju olika och inga regler utan undantag.

Så jag behåller min Amerigo (ännu en gång). Det är absolut ingen panik. Det är en jättefin och skön sadel som passar de flesta hästar...utom lilla M så klart...haha ;)

If you are already an OnSugar member, or would like to receive email alerts as new comments are made, please login or register for OnSugar.
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

bloglovin

Foto: Charlotte Troein 2012

Foto: perssonphotography © copyright 2011

Foto: perssonphotography ©copyright 2011

Foto: perssonphotography © copyright 2011

Foto: Anonym, 2011

Foto: Patric Halin 2010-10-02
Segerpuss på finaste Manchini efter vår lilla klubbtävlingsdebut på Lunds Civila Ryttarförening,

Foto: Patric Halin 2010-10-02

Foto: Anna Bohman 2010-10-16

Antal unika webbläsare

besöksräknare

 

 

Start 2010-11-17

En annan hobby jag har, bortsett från hästarna, är foto. En hobby som kräver en hel del tid och ett enormt tålamod när man är petig som få. I mina ögon är ingenting fulländat och allt kan bara bli bättre. Bra eller dålig egenskap...you tell me...

Foto: Jenny Persson © Copyright 2011

Foto: Jenny Persson © Copyright 2011

Foto: Anna Bohman 2010-10-16

Foto: Anna Bohman 2010-10-16

Etiketter

    Press Row theme designed by Chris Pearson
    Följ min blogg med bloglovin